Chano Montes Hay 3
productos
Fill de mare mexicana i pare espanyol, cursa els seus primers estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona. Als catorze anys estrena les seves primeres composicions i als vint anys és premiat en diversos Festivals de cançó: Benidorm, Mediterrani, Andorra i Viña del Mar (Xile).
Molt aviat apunta versatilitat creativa i iniciatives que el diferencien i el caracteritzen. Escriu música per a obres de teatre, clàssic i moder, essent requerit per a musicar “Los Entremeses de Cervantes”, obra que s’estrena al Teatre Grec de Barcelona amb la Companyia de Luis Prendes i Emilia Aliaga. Li encarreguen el tema musical per a la comèdia “Clementina”, que s’estrena al Teatre Romea amb la Companyia de Josefina Güell i el tema central de l’obre de teatre experimental “Solo de violí” dirigida per Antonio Chic i estrenada al Teatre Candilejas, també de Barcelona.
És contractat com a director artístic i únic compositor pel Festival de la Cançó de Fortuna, programa-concurs radiofònic de lletres de cançons, amb una participació massiva de lletristes a través de les emissores Ràdio Barcelona, Ràdio Peninsular i Ràdio Miramar. La particularitat creativa va consistir en que Chano Montes creà la música per a les 128 lletres dels lletristes classificats, dirigint i estrenant dues cançons cada setmana durant quatre temporades. Aquest fet va merèixer ser proposat com a rècord Guiness, però no fou homologat per motius aliens a l’autor.
A partir d’aquest moment, la seva versatilitat el projecta no només com a compositor sinó com a promotor musical, empresari i conferenciant, fidel a les seves premisses de identitat i testimoni, que expressa així: Entenc com a IDENTITAT qui som i com sentim. I entenc com a TESTIMONI, l’orgull de proclamar-ho.
Chano Montes (*1944, Barcelona)
Compositor, productor musical
Actualment viu a Barcelona.
En l’àmbit de la música de cambra, forma com a promotor el TRIO BARTÓK, original conjunció de violí-viola (Pere Serra), clarinet (Miquel Gaspà) i piano (Maria Carme Poch). Amb obres Milhaud, Turina, Debussy, Mozart, Schumann, Beethoven, Stravinsky, Berg, Toldrá i Homs, els seus concerts s’estenen per Espanya i altres països d’Europa, esdevenint els únics intèrprets espanyols que actuen en el Col·loqui Internacional Bela Bartók, a Budapest, interpretant de manera brillant “Contrastos” de Bartók, a la sessió de clausura.
Com a empresari, obre “LA COVA DEL DRAC”, sala de festes musico-cultural de reivindicació de la identitat catalana, des d’on s’impulsen cantautors, entre els quals comencen a destacar Joan Manuel Serrat i Maria del Mar Bonet, entre d’altres.
Ha col·laborat musicalment en produccions de dibuixos animats i curts de televisió a Mèxic i Perú.
El Govern de Catalunya li encarrega L’HIMNE DE L’ESPORT CATALÀ, testimoni de la identitat de país a través d’esportistes catalans d’elit que es projecten de manera internacional, himne que s’estrena al Palau de la Generalitat interpretat per la Coral Polifònica de Puig-reig, dirigida pel mestre Ramon Noguera, amb la presència del President de la Generalitat Jordi Pujol i autoritats polítiques i esportives significatives.
Aquesta estrena desperta l’interès d’entitats socio-esportives de tot Espanya, que encarreguen a Chano Montes els seus himnes institucionals d’identitat, fet que el motiva a crear la seva productora MUSICAL SPORT per a aquesta especialitat de composicions.
Com a conferenciant, Chano Montes és convidat per la Secretaria d’Educació del Govern Mexicà a donar una sèrie de conferències sobre “JOAN MIRÓ, LA SEVA VIDA I LA SEVA OBRA” durant l’Any Miró (1993). Compagina aquestes conferències amb converses de formació per a la joventut mexicana. Sensibilitzat pels valors històrics i religiosos del seu Mèxic, escriu “JUAN DIEGO DEL TEPEYAC”, la primera obra literario-musical que descriu de manera poètica les vivències de l’indi Juan Diego i les aparicions de Nostra Senyora de Guadalupe, mereixent el reconeixement del Cardenal Primat de Mèxic, del Centro de Estudios Guadalupanos i de les autoritats representatives del món Guadalupano.
El Departament de Cultura del Govern de Catalunya organitza EXPOCULTURA, la Mostra Cultural i Artesanal dels pobles de Catalunya, i encarrega a Chano Montes la creació de l’HIMNE D?EXPOCULTURA com a cant d’identitat d’aquesta Exposició.
Com a conseqüència, diversos Ajuntaments s’interessen per tenir els seus propis cants representatius, i per això Montes crea MUSICULTUR, productora des de la qual crea i produeix cants d’identitat per a les ciutats i pobles que desitgin potenciar de manera festiva els valors que els caracteritzen per a compartir-los a les seves celebracions populars.
Captivat per la significació històrica de l’època Tolteca, precursora dels Maies i Asteques, crea la Cantata “PIRÀMIDE”, epopeia del naixent poble mexicà, per a veus solistes, cor, orquestra i narració en off, actualment en procés.
Gràcies a la seva tasca creativa, Chano Montes ha estat mereixedor d’audiències i felicitacions per part de S.M. el Rei d’Espanya, el Director General d’UNESCO, el Cardenal Primat de Mèxic, el President de la República Mexicana, el President de la Generalitat de Catalunya, el President del Comitè Olímpic Internacional, de la soprano internacional Montserrat Caballé i d’altres personalitats del món de la Cultura, la Música i l’Esport.
Amb la finalitat d’apropar la Música als qui l’estimen, el setembre de 2005 crea el MÈTODE EUROPEU PERSONALITZAT amb el que dirigeix la seva AULA D’INICIACIÓ AL PIANO I A L’HARMONIA, amb una didàctica innovadora i atractiva, que de seguida compta amb estudiants entusiastes de totes les edats i professions.
Chano Montes practica ioga i lectura orientalista a través de les obres de Swami Vivekananda i Kalil Gibran.