Catálogo

Carrito  

Sin producto

Transporte 0,00 €
Impuestos 0,00 €
Total 0,00 €

Estos precios se entienden IVA incluído

Carrito Confirmar

Johann Sebastian Bach Hay 1 producto

Johann Sebastian Bach
Organista i compositor alemany del període barroc. Va ser un dels més grans i productius genis de la música europea. Bach va néixer el 21 de març de 1685 en Eisenach, Turíngia, en el si d'una família que durant set generacions va donar origen, almenys, a 53 músics d'importància, des de Veit Bach fins Wilhelm Friedrich Ernst Bach. Johann Sebastian va rebre les seves primeres lliçons musicals del seu pare, Johann Ambrosius, que era músic de la ciutat. A la mort del seu pare, va anar a viure i estudiar amb el seu germà gran, Johann Christoph, en aquells dies organista de Ohrdruff.

El 1700 Bach va començar a guanyar-se la vida com a membre del cor de l'església de Sant Miquel, a Lüneburg. El 1703 va passar a ser violinista de l'orquestra de cambra del príncep Johann Ernst de Weimar, però més tard, aquest mateix any, es va anar a Arnstadt, on es va convertir en organista d'església. A l'octubre de 1705 Bach va aconseguir un mes de permís per a estudiar amb Dietrich Buxtehude, famós organista i compositor danès, encara que establert a Alemanya, que en aquells dies es trobava a Lübeck i la música va influir enormement en Bach. Aquesta visita li va agradar tant que va prolongar la seva estada un mes més del que s'ha acordat, el que va aixecar crítiques per part de les autoritats eclesiàstiques, que a més es queixaven de les extravagants floritures i harmonies amb les que acompanyava a la congregació en els seus cants religiosos.

Malgrat tot, el seu art ja era massa respectat com perquè aquestes crítiques poguessin desembocar en el seu acomiadament. En 1707 es va casar amb Maria Bàrbara Bach, cosina segona seva, i va marxar a Mülhausen com a organista a l'església de Sant Blasius. A l'any següent va tornar a Weimar com a organista i violinista de la cort del duc Wilhelm Ernst. Allí va romandre durant els set anys següents, i es va convertir en concertino de l'orquestra de la cort en 1714. A Weimar va compondre unes 30 cantates, inclosa la coneguda cantata de funeral Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (El temps de Déu és el millor), i també va compondre obres per a orgue i clavicèmbal. Va començar a viatjar per Alemanya com a virtuós de l'òrgan i com a assessor de orgueners. El 1717 Bach va començar en un nou treball, que va durar sis anys, com a mestre de capella i director de música de cambra a la cort del príncep Leopold d'Anhalt-Köthen. Durant aquest període va escriure fonamentalment música profana per a conjunts instrumentals i instruments solistes. També va compondre llibres de música per a la seva dona i fills, per tal d'ensenyar-la tècnica del teclat i l'art de la música en general. Aquests llibres inclouen el Clau ben temperat, les Invencions i el Petit llibre d'orgue. Un any després que la seva primera dona morís el 1720, Bach es va casar amb Ana Magdalena Wilcken, cantant i filla d'un músic de la cort que li va donar tretze fills, a més dels set que havia tingut amb la seva anterior dona, i el va ajudar en la tasca de copiar les partitures de les seves obres per als músics que havien interpretar-les.

Bach es va traslladar a Leipzig el 1723 i allí va romandre la resta dels seus dies. El seu càrrec de director musical i cap de cor a l'església de Sant Tomàs ia l'escola eclesiàstica de Leipzig no li satisfeia per diverses raons: tenia disputes contínues amb els membres del consell municipal, i ni ells ni el poble apreciaven el seu talent musical. Ho veien com un ancià estirat que s'aferrava a formes obsoletes de música. Malgrat això, les 202 cantates que ens han quedat de les 295 que va compondre a Leipzig encara se segueixen escoltant, mentre que música que llavors semblava nova ha quedat en l'oblit. La majoria de les cantates s'inicien amb una secció de cor i orquestra, a ella segueix una alternança de recitatius i àries per a veus solistes i acompanyament, i conclouen amb un coral basat en un simple himne luterà La música està sempre molt lligada al text, i ho ennobleix amb la seva expressivitat i intensitat espiritual. Entre aquestes obres destaquen la Cantata de l'Ascensió i l'Oratori de Nadal, format aquest últim per sis cantates. Les Passions segons sant Joan i segons sant Mateu també estan escrites durant el període de la seva estada a Leipzig, igual que la seva magnífica Missa en si menor. Entre les obres per a teclat compostes durant aquest període destaquen les famoses Variacions Goldberg, el segon llibre de l'Clau ben temperat i l'Art de la fuga, magnífica demostració del seu coneixement contrapuntístic, formada per 16 fuites i quatre cànons, tots sustentats en el mateix tema . Bach començar a quedar cec l'últim any de la seva vida, i va morir el 28 de juliol de 1750, després de sotmetre's a una fallida operació ocular.